У період 04–08.12.2023 науковці факультету ТеСЕТ, професор Віталій ІВАНОВ, професор Іван ПАВЛЕНКО і доцент Христина БЕРЛАДІР реалізовують міжнародної програму академічної мобільності Erasmus+ в Західночеському університеті (м. Пльзень, Чеська Республіка).

У перший день стажування були здійснені переговори з представниками Erasmus офісу університету, Monika MUNDILOVÁ і Romana SUCHÁ щодо шляхів подальшої міжнародної співпраці між Сумським державним університетом і Західночеським університетом у м. Пльзень.

Також відбулась зустріч з керівництвом факультету механічної інженерії. Зокрема, було узгоджено із заступником декана, професором Milan EDL програму проведення Міжнародної конференції «7th International Conference on Design, Simulation, Manufacturing: The Innovation Exchange (DSMIE-2024)» на базі Західночеського університету у період 04–07.12.2024.

У цей день також відбувся візит до Технічного коледжу в м. Тахов з метою ознайомлення з наявною навчально-виробничою базою. Зокрема, доцент Христина БЕРЛАДІР обмінялась досвідом з директоркою Romana KOŠÁTKOVÁ і її заступником Milan JAŠA щодо проведення профорієнтаційної роботи з огляду на сучасні виклики в інженерній освіті.

На другий день було здійснено візит в компанію «TechInn s.r.o.» для ознайомлення з інноваційними рішеннями для залізничних гідравлічних гальмівних систем, включаючи розроблення механічних систем, комп’ютеризованих систем управління.

Також під час зустрічі професор Віталій ІВАНОВ і професор Іван ПАВЛЕНКО представили досвід Сумського державного університету на прикладі праці «Augmented Reality for Engineering Graphics»  видавництва Швейцарії.

Під час третього дня стажування відбулась зустріч із провідними науковцями Чеської Республіки, фахівцями у галузі атомної енергетики на чолі з професором Jan Zdebor, колишнім директором компанії «Škoda JS s.a.» – одного з лідерів європейської атомної енергетики. Під час візиту координатор наукового напряму СумДУ «Технічні науки», професор Іван ПАВЛЕНКО представив поточний стан прикладних розробок з атомного та енергетичного машинобудування в Сумському державному університеті, зокрема щодо розроблення елементів проточних частин насосів атомних електростанцій, одержаний під час реалізації у 2021–2023 роках Завдань перспективного плану розвитку наукового напряму «Технічні науки», що вирішувались у рамках Державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності.

Також у цей день професор Іван ПАВЛЕНКО відвідав лекцію з ядерної безпеки професорки Dana DRÁBOVÁ, голови Державного відомства з ядерної безпеки Чеської Республіки, президента зустрічі сторін Конвенції про ядерну безпеку у 2023 році.

На четвертий день представники факультету ТеСЕТ відбулись зустрічі із менеджментом Західночеського університету, зокрема проректором з міжнародних відносин, професором Jan VÁNĚ, заступником декана факультету механічної інженерії, доцентом Martin MELICHAR, а також завідувачем кафедри кібернетики, доцентом Vlasta RADOVÁ.

Після цього відбулось ознайомлення із сучасним обладнанням наукових лабораторій матеріалознавства і метрології.

Також було взято участь у Щорічній зустрічі представників провідних міжнародних підприємств. Зокрема, були проведені перемовини із віце-губернатором Petr VANKA та представниками компаній “ZF Engineering Pilsen” Mathias EICKHOFF, “Škoda Electric a.s.” Ladislav SOBOTKA, а також «Safran Cabin» Martin STEFANAK щодо можливостей працевлаштування випускників СумДУ і шляхів подальшої наукової співпраці.

В останній день перебування у м. Пльзень науковці факультету ТеСЕТ провели перемовини із співробітниками компаній «Společnost Bobcat CZ, a.s.» і «Doosan Škoda Power» щодо можливостей подальшої наукової співпраці у сферах оптимізації теплових режимів гідросистем і систем радіаторів охолодження підйомно-транспортних машин, а також підвищення надійності та сейсмостійкості підводних трубопроводів енергетичних мереж.

Деканат факультету технічних систем і енергоефективних технологій:
Лабораторний корпус "А", кiм. А212;
вул. Харківська 116, м. Суми, 40007, Україна

Телефон: (0542) 33-10-24

Email: [email protected]