10 грудня на базі Сумського державного університету відбулась нарада з питань розробки і впровадження організаційно-технічних заходів з енергоефективності для зменшення споживання енергоресурсів бюджетними установами області, яку провів заступник голови облдержадміністрації Сергій Пахольчук.

До участі в обговоренні були запрошені представники Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Сумської ОДА, департаменту інфраструктури Сумської міської ради, науковці та адміністрація університету.

В. о. ректора СумДУ Анатолій Васильєв зазначив, що формула розвитку університету – пріоритет науки у поєднанні з активною міжнародною діяльністю та інноваційними технологіями. Наукові дослідження СумДУ здебільшого мають міждисциплінарний характер, що дозволяє проводити дослідження в низці галузей «під ключ», а співвідношення ціна-якість робить наукові розробки СумДУ конкурентоспроможними на українському та міжнародному ринках. Разом з тим, університет допомагає у розвитку і нашого регіону та готовий розширювати співпрацю, у т.ч. з бюджетними установами.

Директор Науково-дослідного інституту енергоефективних технологій СумДУ Микола Сотник представив учасникам наради технічні розробки НДІ щодо економії тепло-, електро- та водопостачання будівель і споруд, системи моніторингу теплопостачання та водоспоживання, що успішно впроваджені в кампусах університету. Відповідні проєкти науковці СумДУ готові розробити на замовлення установ та організацій міста Суми та області.

Начальник науково-дослідної частини СумДУ Денис Курбатов презентував науково-технічний потенціал СумДУ за напрямком енергоефективності. Серед останніх – Схеми теплопостачання Глухова, Сум та Конотопа, розроблені науковцями СумДУ, затверджені Міністерством розвитку громад та територій України. Крім цього, акцентував увагу на тому, що окрім технічних розробок, впроваджуються заходи, спрямовані на формування енергоощадної політики як в університеті, так і за його межами.  

 

Під час обговорення шляхів підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів бюджетними установами Сумської області, представниками СумДУ була висунута низка пропозицій. Серед них: поширити практику впровадження «Системи короткострокового прогнозування та моніторингу теплоспоживання» у максимально можливій кількості бюджетних установ області, передусім комунальних закладів обласного підпорядкування; розпочати пілотний проєкт щодо впровадження «Автоматизованої системи моніторингу електроспоживання» з визначенням бюджетних установ області, які залучаються до нього першочергово; активізувати процес розроблення Схем централізованого теплопостачання окремих населених пунктів Сумської області, зокрема міст Ромни, Шостка, Охтирка та Тростянець; організувати перемовини з АТ «Укртрансгаз», газо- і електророзподільчими компаніями, щодо впровадження в області пілотного проєкту встановлення турбодетандерних агрегатів на вузлах дроселювання тиску у газових мережах, з метою вироблення додаткової «зеленої» електричної енергії тощо.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Пахольчук відзначив продуктивну роботу СумДУ щодо розробки енергоефективних технологій, наголосив на важливості цих питань в умовах децентралізації і створення об’єднаних територіальних громад.

«Зміна адміністративного устрою вимагає перегляду наявних схем теплопостачання, програм розвитку територій, їх удосконалення з метою саме енергоощадності, аби жителі територіальних громад сплачували за комунальні послуги менше», - підкреслив Сергій Пахольчук.    

Учасники наради домовились про подальшу співпрацю у питаннях енергоефективності, зокрема, вирішенні екологічних проблем, зниженні комунальних тарифів, поліпшенні якості обслуговування населення області.

За результатами наради планується складення протоколу, де буде відпрацьовано формат спільної роботи, що дозволить використовувати наукові розробки СумДУ як на рівні області, так і кожної окремої ОТГ.

https://news.sumdu.edu.ua/uk/news/11712-rozrobki-z-energoefektivnost-vchenikh-sumdu-predstavleno-na-rozshiren-j-narad-za-uchast-predstavnik-v-oblasnoji-ta-m-s-koji-vladi.html

Деканат факультету технічних систем і енергоефективних технологій:
Лабораторний корпус "А", кiм. А212;
вул. Харківська 116, м. Суми, 40007, Україна

Телефон: (0542) 33-10-24

Email: [email protected]