23-24 червня 2021 року на базі кафедри теоретичної та прикладної хімії факультету ТеСЕТ СумДУ відбулась ІІІ Літня школа юного хіміка ІІІ Літня школа юного хіміка!

Цього року школа відбулась за спонсорської підтримки стейкхолдерів кафедри теоретичної та прикладної хімії ТОВ «Кусум фарм» та ТОВ «ВП «ПОЛІСАН», які забезпечили не тільки цінні призи переможцям та всебічну підтримку заходу, а і власноруч провели феєричне заняття з юними хіміками «Кольорова хімія – світ яскравих фарб».

Це свято зібрало довкола себе не лише викладачів кафедри ТПХ та юних хіміків міста Суми, але й представників Сумської області та далекого міста Лева, що стало можливим, тому що цьогоріч школа відбувається одночасно у двох форматах: як офф-лайн так і он-лайн сесії.

Перший день ІІІ Літньої школи юного хіміка увібрав в себе море вражень та захопливих пригод. Хтось із учнів обрав світ Дивовижних окисно-відновних реакцій і занурився з Яновською Анною Олександрівною у пробірково-розрахункову подорож, таких зосереджених облич і примружених очей ще пошукати. А хтось зупинився на Кольоровій хімії – світі яскравих фарб разом з представниками компаніїї "ПОЛІСАН", котрі розповіли про історію створення фарб. Учні експериментували зі змішуванням кольорів та хизувалися отриманими знаннями під час вікторини.

З другої години розпочалась он-лайн сесія школи: заняття проведене Світланою Борисівною Большаніною Дзеркала – це просто! дозволило дітям доторкнутися до таємниць створення дзеркал та порівняти дослідним чином різні процеси амальгування скла.

Другий день ІІІ Літньої школи юного хіміка розпочався зранку  - обдарована молодь втілювала низку експериментів з пошуку загадкової речовини на занятті Експериментальне дослідження речовини Х, де разом з Ліцман Юлією Володимирівною учасники школи отримали насолоду від самостійно виконаних експериментів та демонстрацій.

На занятті з Большаніною Світланою Борисівною Квест «В хімічній Лабораторії» азарт взяв гору над холодним розумом, і учні об'єднавшись у три команди миттєво перелітали з однієї локації на іншу, високоефетивно та швидко розв'язували поставлені задачі та здійснювали теоретичні розрахунки.

На занятті Хімія кольору у Диченко Тетяни Василівни та Пономарьової Людмили Миколаївни панувала творча атмосфера: тут юні хіміки вивчали історію створення та виготовлення художніх фарб, маючи за основу шедеври світового живопису, особливу втіху учні отримали від самостійного творчого процесу змішування фарб.

Протягом всієї школи діти проходили тести та писали вікторини, виконували завдання та розв'язували задачі, отримуючи певні бали, отож за підсумками найкращі з них отримали чудові подарунки від спонсорів -  ТОВ Кусум Фарм та ТОВ "ПОЛІСАН":
І месце із сумою балів 33,5 - Ткаченко Олександр, учень 10 кл, школи №26;
ІІ місце із сумою балів 30,5 - Семиліт Анастасія, учениця, 6 кл, Сумської гімназії №1;
ІІІ місцеіз сумою балів 26,7 - Щербак Єлизавета, учениця 8 кл, школи №9.

Вітаємо переможців! Бажаємо їм творчого натхнення, успіхів у навчанні та життєвих перемог, і чекаємо всіх на ІV Зимову школу юного хіміка через півроку!

https://chem.teset.sumdu.edu.ua/uk/navchannia/abituriientu/shkola-iunoho-khimika

Деканат факультету технічних систем і енергоефективних технологій:
Лабораторний корпус "А", кiм. А212;
вул. Харківська 116, м. Суми, 40007, Україна

Телефон: (0542) 33-10-24

Email: [email protected]