Під егідою Міжнародної Асоціації спеціалістів промислової гідравліки і пневматики у Києві на базі Національного авіаційного університету відбулася 22-га Міжнародна науково-технічна конференція «Промислова гідравліка і пневматика». Участь у заході приймали науковці кафедри прикладної гідроаеромеханіки Сумського державного університету.

 Аспірант кафедри ПГМ четвертого року навчання Пузік Роман (науковий керівник Кондусь Владислав Юрійович) представив доповідь на тему «Розширення  перспектив  застосування  вільновихрових насосів типу СВН шляхом модифікації проточної частини», у якій розглянуто перспективи підвищення енергоефективності вільновихрових насосів, що використовуються промисловими споживачами для перекачування забруднених рідин та рідин з включеннями. Дослідження Романа дозволить підвищити к.к.д. насосів даного типу до 5%.

 

                

       

 Аспіранти кафедри Прикладної гідроаеромеханіки другого року навчання Куліков Олександр та Петренко Сергій (науковий керівник Ратушний Олександр Валерійович) представили результати дослідження щодо підвищення напору (тиску), що створюється відцентровими насосами. Підхід до вирішення задачі інноваційний і раніше не використовувався у насособудуванні, полягає у використанні контрроторних обертових елементів насосів. На сьогодні за цим принципом працює ряд гелікоптерів різних виробників, що дозволяє стверджувати про високі перспективи розробки науковців кафедри.

  

 Науковці кафедри Прикладної гідроаеромеханіки Кондусь Владислав Юрійович та Гусак Олександр Григорович представили доповідь щодо підвищення напірності відцентрових секційних насосів, що особливо актуальним є для галузі нафтовидобування. Дослідження виконано в рамках грантової програми «Зе! Старт» громадської організації «Підприємець – слуга народу». Розробка, виготовлення та випробування насоса зі сконструйованою у дослідженні проточною частиною профінансовано в рамках даної програми. За результатами проведення випробувань підтверджено підвищення напору (тиску), що створюється насосом із запропонованою конструкцією проточної частини до 20% по відношенню до існуючих конструкцій, що є значним кроком вперед у проєктуванні високонапірних насосів.

  

 Науковець кафедри ПГМ Хованський Сергій Олександрович представив доповідь на тему «Вибір номінальних параметрів насосного обладнання та способів їх регулювання», у якій представлено шляхи підвищення енергоефективності насосного обладнання в ході його експлуатації.

 Більш детально про результати дослідження читайте у матеріалах конференції за посиланням.

https://pgm.sumdu.edu.ua/uk/novyny/95-mizhnarodna-naukovo-tekhnichna-konferentsiia-promyslova-hidravlika-i-pnevmatyka.html

Деканат факультету технічних систем і енергоефективних технологій:
Лабораторний корпус "А", кiм. А212;
вул. Харківська 116, м. Суми, 40007, Україна

Телефон: (0542) 33-10-24

Email: [email protected]